1. Jak długo żyją pszczoły?
To jedno z najczęściej zadawanych pytań na temat pszczół. Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Długość życia pszczoły robotnicy ma związek z aktualną porą roku. Pszczoły wygryzające się wczesną wiosną i latem żyją maksymalnie 40 dni, natomiast jesienne pszczoły mogą przetrwać nawet od 6 do 9 miesięcy. Czas życia trutni wynosi ok. trzy miesiące. Patrząc na powyższe statystyki, ogromne zaskoczenie budzi fakt długości życia matki pszczelej. Jak długo żyje matka pszczela? 5 lat a czasem i dłużej!
2. Dlaczego należy chronić pszczoły?
Pszczoły to owady kluczowe dla produkcji żywności na świecie. Każdego dnia od świtu do nocy ciężko pracują nad zapylaniem roślin. Dzięki temu możemy spożywać nasze ulubione produkty takie jak pomidory, cukinia, orzechy, jabłka oraz wiele innych. Jednym ze sposobów ochrony pszczół jest zabezpieczanie pasieki za pomocą fotopułapki.
3. Co zagraża pszczołom?
W dzisiejszym świecie pszczoły narażone są na wiele niebezpieczeństw, w szczególności wynikających z działalności człowieka. Zagrożeniem dla ich istnienia są w szczególności środki ochrony roślin, mniejszy dostęp do urozmaiconego pokarmy, choroby i pasożyty. Uprawy monokulturowe i wycinka drzew na dużą skalę sprawia, że często wymagane jest sztuczne dokarmianie pszczół. Z kolei brak odpowiedniego pożywienia przyczynia się do spadku odporności owadów, co sprzyja rozwojowi wielu chorób i pasożytów wyniszczających populacje. Więcej o zagrożeniach dla życia pszczół przeczytasz tutaj: http://www.uratujpszczole.pl/02_co_zagraza_pszczolom.
4. Dlaczego pszczoła umiera po użądleniu?
Żądło pszczoły zakończone jest malutkim haczykami, przypominającymi nieco swym wyglądem harpun. Podczas żądlenia wczepiają się one w skórę ofiary. Pszczoła nie może ich już wyjąć, dlatego odlatując wyrywa żądło razem ze swoimi wnętrznościami i zbiornikiem jadowym, co prowadzi do jej śmierci.
5. Jak pszczoły robią miód?
Miód jest produkowany przez pszczoły Apis oraz bezżądłe. Zbierają one do ula nektar kwiatowy bądź spadź. Pszczoły zbieraczki zbierają nektar do zbiorniczka nazywanego wolem miodowym. Następnie przekazują go pszczołom robotnicom – w wyniku czego nektar wzbogacony zostaje cennymi enzymami pszczół. Nektar lub spadź (nazywane nakropem) składowane są w komórkach plastra i nieustannie przenoszone z miejsca na miejsce.
W trakcie dojrzewania nakropu zachodzą w nim istotne zmiany chemiczne. Powoli, pod wpływem substancji zawartych w wydzielinie gruczołów pszczoły następuje rozkład dwucukru sacharozy na cukry proste: fruktozę i glukozę. Następnie ma miejsce miodobranie (czyli wydobywanie miodu zgromadzonego na plastrach) oraz odwirowanie w miodarkach. Po przelaniu przez sito w celu pozbycia się drobnych zanieczyszczeń miód po odstaniu przelewany jest do słoików i Voila! Miód jest gotowy do spożycia.